Tuesday, December 16, 2008

DR.HISHAM TALIB – PENDAKWAH YANG TAK PERNAH DUDUK DIAM!

15 Disember 2008.
Sebentar tadi saya benar-benar terkejut dengan kehadiran seorang yang cukup berjasa kepada perkembangan Islam di seluruh dunia ke pejabat saya. Tanpa sebarang makluman, tiba –tiba Dr.Hisham Talib muncul. Sebagaimana biasa, beliau yang sentiasa tersenyum dan amat jarang marah, terus memeluk erat sambil bertanya khabar. Ya! Lebih lima belas tahun tak berjumpa. Beliau diiringi oleh Shahran Kasim yang pernah berkerja di International Institute of Islamic Thought di Virginia, Amerika Syarikat.

Dr.Hisham adalah serangkai tiga orang pendakwah yang cukup banyak pengalaman melakukan kegiatan dakwah di seluruh dunia. Mereka ialah Dr.Ahmad Totonji, Dr.Jamal Barzinji, dan Dr.Hisham Talib sendiri. Ketiga-tiga mereka samada kebetulan atau tidak, saya tak pasti, adalah dari Iraq yang berhijrah ke Amerika Syarikat untuk belajar sehingga ke peringkat PhD. Mereka aktif di dalam aktiviti dakwah sejak di universiti lagi. Mereka menubuhkan Muslim Students Association United States and Canada (MSA), kemudian menubuhkan International Islamic Federation of Student Organization (IIFSO), kemudian World Assembly of Muslim Youth (WAMY), kemudian International Institute of Islamic Thoughts (IIIT), Islamic Society of North America (ISNA) dan beberapa lagi persatuan Islam yang tak sempat saya ikuti.

Ketika saya belajar di Amerika Syarikat, dari tahun 1983 sehingga 1986, saya terlibat di dalam aktiviti MSA dan juga ISNA. Di sanalah saya mendapat pendedahan kerja dakwah antarabangsa.
Melalui persatuan-persatuan inilah, mereka telah mempelopori kegiatan dakwah antarabangsa sehinggalah pada tahun 2001, selepas serangan September 11, mereka telah menghadapi tekanan dari kerajaan Amerika Syarikat kerana dituduh terlibat mendalangi para teroris antarabangsa. Pejabat-pejabat mereka digelidah, mereka disoal siasat, kewangan mereka dibeku sehingga siasatan selesai, perjalanan mereka ke luar negara dicurigai dan bermacam-macam tekanan psikologi yang mereka hadapi.

Namun setelah tujuh tahun berlalu, ketiga-tiga mereka Alhamdulillah selamat dan keadaan mulai kembali normal. Kehadiran Dr.Hisham sebentar tadi walaupun hanya sepuluh minit, benar-benar menggembirakan saya. Saya katakan kepadanya, Your visit today Sheikh, is a great gift from Allah
Beliau hanya tersenyum sebagaimana biasa.

No comments: