Thursday, November 20, 2008

DARUL QURAN BERPOTENSI MELAHIRKAN PENDAKWAH GLOBAL

Semalam, Selasa 18 November 2008, rombongan Yayasan Jaringan Global Masadepan(Future Global Network Foundation –FGN) telah membuat kunjungan ringkas ke Kompleks Darul Quran di Kuala Kubu Bharu. Tujuannya ialah untuk mendapat maklumat lanjut mengenai program Tahfiz yang merupakan suatu program yang semakin popular di kalangan Masyarakat Melayu di negara ini. Lawatan ini penting kerana FGN turut terlibat di dalam usaha untuk membangunkan projek Madinah al-Nur sebuah Kompleks Islam, Dakwah dan Tarbiah Serantau di Kg.Sg.Chinchin, Gombak yang masih dalam fasa perancangan dan pengumpulan dana.

Ustaz Azhari Othman, Abdul Muin Salleh dan Mohd Hanafi Yusoff telah sudi memberikan taklimat mengenai program di Darul Quran JAKIM. Di dalam taklimat telah dinyatakan bahawa Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi ingin melihat satu hari nanti Darul Quran menjadi sebuah Universiti Tahfiz Pertama di Asia Tenggara. Impian ini ada asasnya kerana buat masa ini Darul Quran telah mendidik pelajar-pelajar dari Kemboja,Thailand,Brunei,Singapura dan Indonesia.

Buat masa ini Darul Quran menawarkan 3 kursus iaitu Diploma Tahfiz al-Quran, Sijil Tahfiz al-Quran/UIAM dan Sijil Tinggi Tarannum al-Quran. Seramai 750 orang pelajar sedang mengikuti kursus-kursus ini.

ORIENTASI DARUL QURAN HARUS BERSIFAT GLOBAL

Saya memberikan pendapat bahawa Darul Quran berpotensi untuk melahirkan para pendakwah global yang bakal menjadikan Malaysia sebagai pusat melahirkan ulama dan pendakwah di seluruh dunia. Justeru itu selain dari menguasai ilmu asas Al-Quran,i lmu kepimpinan , pembangunan komuniti, perbandingan agama dan penguasaan Bahasa Asing adalah sangat penting. Saya berhujah bahawa dalam masa 5 – 10 tahun nanti, graduan Darul Quran akan begitu ramai. Kerajaan tidak akan mampu untuk menawarkan pekerjaan di Jabatan Agama khususnya. Begitu juga jawatan Imam di Masjid di seluruh negara akan sampai ketahap optimum. Jadi sekiranya pelajar tidak dipersiapkan untuk berperanan di peringkat global, kita bimbang para graduan nanti menganggur atau melakukan pekerjaan yang tidak bersesuaian.

Juga di samping itu, peranan Malaysia amatlah diperlukan di dalam isu pembangunan umat Islam serantau seperti di Kemboja, Thailand, Filipina. Alangkah baiknya sekira graduan Darul Quran yang terlatih di bidang pembangunan komuniti dapat dihantar bertugas seperti Peace Corps tajaan Amerika Syarikat yang bertujuan untuk menggembangkan faham demokrasi melalui kerja kesukarelaan. Graduan Darul Quran bukan sahaja seorang hafiz dan imam solat, tetapi juga adalah penggerak masyarakat, agen perubahan. Dengan cara ini, citra Malaysia sebagai negara Islam akan lebih menyerlah dengan peranan para pendakwah muda ini.

Malah kalau perlu, pengajian harus ditambah setahun lagi bagi melatih ilmu-ilmu kemasyarakatan, ilmu perbandingan agama dan bahasa asing, khususnya Bahasa Inggeris. Memang cadangan ini nampak radikal, tetapi saya yakin sekiranya semua pihak sanggup berganding bahu, usaha murni ini boleh dijayakan. Malah saya menawarkan pengalaman dan wilayah pengaruh yang ada di dalam Union of NGOs of the Islamic World (UNIW) yang berpusat di Turki untuk membantu merealisasikan cita-cita ini.

LAMBAKAN GRADUAN AGAMA,MENAFAATKAN UNTUK DAKWAH SERANTAU

Kemudian, saya juga prihatin terhadap isu lambakan graduan jurusan agama dalam dan luar negara yang jumlahnya semakin ramai setiap tahun. Di Universiti Al-Azhar sahaja pada setiap masa, jumlahnya sudah menjangkau 5 ribu orang. Di samping itu setiap negeri sudah menubuhkan Kolej Agama dan Maahad Tahfiz masing-masing. Ada yang menubuhkan Kolej Universiti yang nantinya akan dinaiktaraf menjadi sebuah Universiti. Sekiranya tiada perancangan strategik dibuat dari sekarang mengenai masa depan graduan agama ini, kebimbangan saya ialah akan bercambah pula masalah-masalah baru seperti ajaran sesat, kumpulan agama yang berbagai orientasi, persaingan merebut pengaruh sesama sendiri dan lain-lain .

Saya mencadangkan agar graduan agama ini diberi ilmu tambahan dalam methodologi dakwah untuk serantau. Mereka harus didedahkan dengan ilmu perbandingan agama. Kalau nak berdakwah di Thailand, ajaran Budda harus dikuasai, kalau di Filipina, ajaran Keristian pula. Di samping itu ilmu kepimpinan dan pembangunan komuniti harus diberi pendedahan.

PENGALAMAN GRUP PENGKAJI TAMADUN DUNIA (GPTD) HARUS DI KAJI

Saya yakin ide ini boleh dilaksanakan kerana ianya telah pun dilaksanakan di dalam GPTD yang telah diasaskan beberapa tahun yang lalu. Malah pada waktu ini, GPTD telah menghantar 3 misi dakwah, satu kumpulan enam orang sekarang berada di Sri Lanka, seorang di Kepulauan Cocos, Australia dan seorang sedang menguasai Bahasa Turki di Istanbul.

Bayangkan sekiranya ide ini diangkat menjadi projek sukarelawan dakwah negara yang mana misinya menggembangkan dakwah di peringkat serantau, nama Malaysia akan menjadi terkenal sebagai pusat penggembangan dakwah serantau. Para pendakwah muda bertebaran menyebarkan ilmu Islam. Akan ada yang terus bermastautin kerana berkahwin orang tempatan, akan ada nanti yang akhirnya menjadi peniaga, ada pula yang menjadi pemimpin tempatan, dan macam-macam lagi kemungkinan. Nantinya akan ujud komuniti Melayu di merata tempat sebagaimana komuniti Cina dan India yang ada di merata dunia.

Apakah saya hanya bermimpi?

[+/-] Baca selanjutnya...

Tuesday, November 18, 2008

BANGSA ROHINGYA – BANGSA TANPA NEGARA MEMOHON PENGERTIAN DAN SIMPATI

Semalam saya mengadakan satu pertemuan dengan para ulama Rohingya yang berada di Malaysia. Mereka telah menubuhkan Majlis Ulama Rohingya (MUR) yang bertujuan untuk meningkatkan kefahaman agama masyarakat Rohingya yang jumlahnya sekitar 15 ribu jiwa di seluruh negara.

Interaksi saya dengan masyarakat Rohingya bermula sejak mereka dipaksa meninggalkan Burma oleh Rejim Tentera pada tahun 1992. Kesalahan mereka ialah kerana agama dan cara hidup mereka berlainan dengan majoriti penduduk Burma yang beragama Buddha. Rejim Tentera Burma (sekarang telah ditukar nama kepada Myanmar) tidak mengiktiraf mereka sebagai rakyat Burma. Malah menuduh mereka sebagai rakyat Bangladesh yang memasuki Burma secara haram. Mereka telah dihalau begitu saja tanpa peri kemanusiaan. Ramai yang sengaja dibunuh sebagai strategi menakutkan masyarakat tersebut supaya segera meninggalkan Burma.

Menuntut Kesabaran yang Tinggi

Ketika itu sebagai pemimpin ABIM, saya telah mengambil peranan untuk membela nasib masyarakat Rohingya dengan menyuarakan masalah yang mereka hadapi dan juga menyelesaikan masalah-masalah yang berkaitan dengan kemandirian mereka di negara ini sebagai pendatang yang tidak diiktiraf sebagai pelarian. Bahasa mudahnya mereka ini adalah pendatang haram yang tidak mempunyai negara. Burma tidak mengiktiraf mereka sebagai warganegaranya. Ya, tidak punya negara. Di sinilah dilemma kerajaan Malaysia. Kalau ditangkap, mahu dihantar ke mana? Sekiranya mereka mempunyai negara, mereka boleh diiktiraf sebagai pelarian yang mana haknya dijamin oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Begitulah nasib pendatang Rohingya yang terumbang-ambing sejak 1992 iaitu sudah 16 tahun. Apabila ditangkap kerana tidak mempunyai dokumen sah, akan dipenjarakan, kemudian dihantar ke Thailand. Di Thailand pula nasib serupa yang menimpa. Bagi mereka yang lari ke Bangladesh, hidup mereka juga susah walau mendapat simpati yang lebih kerana faktor sejarah. Tetapi Bangladesh adalah negara miskin yang tidak mampu untuk menganggung begitu ramai pendatang.

Akhirnya dalam keadaan yang tidak menentukan ini, masyarakat Rohingya berada dalam keadaan yang amat tertekan. Mereka tidak boleh bekerja untuk menyara diri dan keluarga, anak-anak mereka tidak boleh bersekolah. Cuba bayangkan macamana mereka boleh hidup? Itu sebab ramai yang meminta sedekah. Ada juga yang berkerja secara haram. Ramai juga majikan yang mengambil kesempatan atas kesusahan ini dengan membayar gaji yang terlalu rendah dan menindas. Lebih malang lagi, mereka sentiasa di dalam ketakutan setiap masa. Takut ditangkap polis, RELA dan Imigeresen. Kadang-kadang, bapa ditangkap, anak isteri terbiar. Berbulan-bulan lamanya dipenjara. Sementara itu, siapa yang nak menampung sara hidup keluarga tersebut? Begitulah sekelumit masalah yang dihadapi oleh masyarakat yang ini.

Atas kesedaran inilah saya mencuba untuk membantu mereka . Pertama atas dasar sesama Islam, kedua atas dasar kemanuasiaan. Namun demikian, menjaga masyarakat Rohingya ini bukanlah mudah. Perlu kesabaran yang tinggi. Oleh kerana pengalaman pahit yang mereka lalui, mereka tidak mempercayai sesiapa pun. Hatta sesama sendiri sentiasa curiga-mencurigai. Bagi yang bernasib baik, punya keluarga diluar negara yang membantu, hanya mementingkan diri sendiri. Sangat susah untuk bekerjasama. Kalau yang pandai sikit, masing-masing mahu menjadi pemimpin. Ada yang sanggup bekerja dengan siapa saja asal mendapat duit. Bagi yang dah ada ijazah, minatnya hanya satu iaitu nak bermastautin ke negara Barat saperti Amerika Syarikat, Australia dan lain-lain. Soal membangun dan membela masyarakat Rohingya yang daif, soal nombor dua.

Rohingya Information Centre – berebut menjadi ketua

Saya cuba satukan mereka dengan menubuhkan Rohingya Information Centre di bawah kelolaan ABIM. Hanya bertahan selama 8 tahun. Kemudian berlaku rampasan kuasa di mana Presidennya Sawmeeullah (seorang lulusan Universiti Islam Antarabangsa dalam bidang Sarjana Undang-Undang Perbandingan yang pernah bekerja dengan ABIM) dipecat ketika Hari Raya ketiga tahun 2006. Isunya kerana ada seorang pemimpin baru yang kononnya lebih baik dari Sawmeeullah. Akibatnya, RIC hidup segan mati tak mahu, kerana tidak lama selepas itu, Presiden yang baru pula menghilangkan diri setelah tembelangnya diketahui umum.

Jadi pertemuan saya dengan para Ulama Rohingya ini yang katanya berjumlah 300 orang dari 15000 pendatang adalah dalam rangka untuk meningkatkan kualiti kefahaman Islam. Mudah-mudahan masyarakat Rohingya akan lebih Islamik di dalam menghadapi apa jua ujian daripada Allah ta’ala.

[+/-] Baca selanjutnya...