Thursday, November 13, 2008

KOMEN SIKIT - Komentar terhadap isu terpilih

Bahasa Melayu dah nazak!


Tun Rahman memang saya kagumi semangat kentalnya memperjuangkan kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan. Sekarang ni dah tak berapa kedengaran mengenai Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan. Dah jadi Bahasa Malaysia pulak. Apa nak jadi ni? Dah banyak pakar Bahasa dan intelektual yang sedar yang membantah pelaksanaan Bahasa Inggeris didalam pengajaran Sains dan Matematik. Kajian demi kajian telah membuktikan dasar ini adalah sangat salah. Ianya membunuh Bahasa Melayu sebagai Bahasa Ilmu. Korea, Jepun, China,Taiwan semuanya maju dengan Bahasa sendiri.

Mempertahankan dasar ini setelah nyata membawa banyak keburukan kepada pembinaan jiwa bangsa adalah sikap yang bebal. Lebih malang lagi yang mempeloporinya ialah pemimpin UMNO sendiri yang kononnya memperjuangkan untung nasib orang Melayu. Bahasa apa lagi yang boleh dipakai untuk mereka faham. Berbagai mesej telah dihantar. Pilihanraya yang lalu juga boleh dibaca sebagai undi protes kepada dasar ini. Takkan tak faham lagi. Kalau sayangkan bangsa, bukan begini caranya. Hanya dengan menggembalikan dasar Bahasa Melayu kepada status quo yang mengikut Perlembagaan Negara saja adalah satu-satunya jalan yang mesti diambil. Tiada jalan lain. Kata Tun Rahman itu adalah gambaran pandangan dari akar umbi dan pakar serta intelektual Melayu yang faham dan sedar akan masa depan Bangsa Melayu.

Datuk Seri Hishammuddin, buatlah sesuatu yang berani dan tegas. Datuk akan sangat dihormati dan dianggap pejuang Bangsa yang sejati oleh anak cucu nanti. Saya masih mengharap buat kali terakhir..........!

Sila baca kenyataan Tun Abdul Rahman Yakub dalam Bernama.com 12 November 2008.
KUCHING, 12 Nov (Bernama) -- Tun Abdul Rahman Yakub berkata kedudukan Bahasa Malaysia (BM) akan terus terpinggir sekiranya subjek Sains dan Matematik diajar dalam Bahasa Inggeris (BI).
Bekas Menteri Pelajaran itu yang bertanggungjawab melaksanakan sistem pendidikan yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar pada tahun 1970, berkata Bahasa Malaysia patut dikembalikan menjadi bahasa pengantar bagi meningkatkan peranan bahasa tersebut dalam sistem pendidikan negara.

"BM akan dipinggirkan, tak patut jika (pengajaran dalam BI) diteruskan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah pada Wacana Ilmu: Pembangunan Pendidikan Di Sarawak pada Rabu.

Abdul Rahman berkata isu yang membabitkan pendidikan negara perlu diserahkan kepada pakar pendidikan untuk merancang sementara tugas ahli politik adalah menerima segala cadangan sebelum sesuatu dasar pendidikan diperkenal dan dilaksanakan.

Beliau yang juga bekas Ketua Menteri Sarawak dari 1970 hingga 1981 dan Yang Dipertua Negeri Sarawak selama lima tahun bermula 1981, berkata sekiranya sesuatu keputusan berkaitan sistem pendidikan negara dibuat oleh golongan bukan benar-benar pakar dalam bidang tersebut, ia mungkin gagal mencapai objektif yang dikehendaki.

Semasa ceramahnya yang dianjurkan Institut Aminudin Baki, Abdul Rahman berkata tindakan menggunakan BI merupakan tindakan mundur ke belakang dan bukan ke depan.

"Saya tidak setuju," katanya dengan diberi tepukan gemuruh para peserta yang majoritinya merupakan golongan pendidik.

Katanya ramai golongan akademik dan profesional yang pernah mengikuti sistem pendidikan yang menggunakan BM sebagai bahasa pengantar, kini berjaya dalam bidang masing-masing.

Beliau berkata ini membuktikan BM bukan halangan untuk pelajar berjaya dalam subjek-subjek berkenaan.

"Kejayaan pelajar menguasai Sains dan Matematik bukan sahaja bergantung kepada bahasa pengantar, namun kombinasi pelbagai faktor yang hanya boleh dikesan dan dihuraikan oleh pakar pendidikan," katanya.

Turut bercakap kepada pemberita, bekas Pengarah Lembaga Peperiksaan Malaysia, Datuk Dr Adi Badiozaman Tuah berkata, kajian terperinci dan berhati-hati perlu dilakukan sebelum membuat perubahan berkaitan dasar pendidikan.

Katanya keputusan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bukan merupakan kaedah yang sesuai dalam menilai tahap pencapaian dan penguasaan Bahasa Inggeris menerusi kedua-dua subjek tersebut, kerana soalan dalam UPSR kebanyakkannya adalah berbentuk objektif.

"Kita tidak dapat tahu atau menilai sama ada mereka memahami soalan tersebut," katanya sambil mencadangkan supaya Sains dan Matematik diajar dalam bahasa ibunda murid-murid pada tiga tahun pertama di Sekolah Rendah supaya murid memahami dengan mendalam konsep subjek berkenaan.

Dr Adi Badiozaman berkata aspek pembelajaran BM dan BI perlu dimantapkan di peringkat awal persekolahan supaya murid tidak mengalami masalah apabila mereka menlanjutkan pendidikan ke peringkat lebih tinggi.

Menteri Pelajaran Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sebelum ini dilaporkan sebagai berkata keputusan sama ada pengajaran subjek Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris akan diteruskan atau tidak, hanya akan dibuat selepas keputusan UPSR tahun ini dinilai.

Keputusan peperiksaan UPSR akan diumumkan Khamis (hari ini).

-- BERNAMA

[+/-] Baca selanjutnya...

Tuesday, November 11, 2008

SANTUNAN HADITH – Ruangan peringatan dari RasuluLlah s.a.w.

Manusia bermusuh kerana harta dan tahta

Dari Abdullah bin Amr Ash, RasuluLlah s.a.w. bertanya kepada para sahabat, "Jika Persia dan Romawi telah berhasil ditaklukkan untuk kalian, bagaimana keadaan kalian ketika itu?”
AbdurRahman bin Auf menjawab, "Kami akan bersikap seperti yang diperintahkan oleh Allah s.w.t.

Rasul menyanggah, Atau, tidak akan begitu! Kalian akan berlomba-lomba dan bersaing, kemudian kalian akan hasad, selanjutnya kalian akan saling membelakangi dan kemudian akan saling membenci.”
(Hadith ini sahih diriwayatkan Imam Muslim dalam kitab Sahihnya bab Zuhud dan Raqaiq (kelembutan jiwa),Hadith nombor 7616)

Huraian:

Hal begini bakal berlaku bila kekuasaan dan kekayaan berada ditangan umat Islam. Apabila perintah Allah s.w.t. mulai diabaikan ketika tahta dan harta sudah ditangan, maka 4 TA akan berlaku yang menyebabkan tahta dan harta hilang kembali. 4 TA tersebut ialah pertama, Tanafus iaitu saling berebut dan bersaing untuk mendapatkan dan tidak suka jika orang lain yang mendapatkannya. Kedua, Tahasud iaitu saling hasad, iri dan dengki. Berbagai cara akan dilakukan agar kenikmatan yang dirasai saudaranya hilang. Ketiga Tadaabur iaitu saling membelakangi, tidak bertegur sapa dan memutuskan sebarang bentuk hubungan dan komunikasi. Keempat, Tabaghudh iaitu saling membenci, kata-mengata, fitnah memfitnah. Ukhuwwah menjadi putus, permusuhan semakin marak dan mendalam.

Baru semalam di dalam satu perbincangan mengenai perjanjian untuk projek kerjasama, timbul satu isu mengenai betapa perlunya kita membuat perjanjian yang jelas hatta dengan saudara kandung sendiri bagi mengelakkan permusuhan. Kita tidak boleh mengambil sikap tak apa, sikap ambil mudah kerana mempercayai seseorang. Bila soal harta dan tahta, manusia akan cepat berubah dan kelabu mata. Malah pepatah Melayu ‘air dicincang tak akan putus’ yang menggambarkan perbalahan sesama saudara tidak akan memutuskan persaudaraan perlu dikaji semula. Persoalannya bagaimana kalau air tersebut dah dibekukan. Bukankah boleh diputus dua dengan gergaji? Maknanya selagi dua pihak boleh berlembut dan tidak membeku dengan sikap tidak mahu bertolak ansur, maka persaudaraan masih dapat diselamatkan. Kalau tidak berantakkanlah jadinya. Fikirkanlah……….!

(Sedutan dari Majalah Al-Mujtama Edisi 5, 12 Sya’ban 1429/14 Ogos 2008)

[+/-] Baca selanjutnya...