Friday, May 16, 2008

Bertemu Dr Zainuddin Jaafar – Mantan Exco ABIM di Brunei

Apabila jadual saya ke Brunei telah pasti, berlegar di kepala saya untuk bertemu dengan Dr Zainuddin Jaafar, Mantan EXCO ABIM ketika saya menjadi Presiden. Beliau mendirikan rumahtangga dengan anak mantan Mufti Brunei.

Beliau ke Brunei setelah tidak lagi menjadi Presiden Kolej Islam Darul Ehsan (KISDAR) yang sekarang telah menjadi Kolej Islam Antarabangsa Selangor (KUIS). Beliau sekarang ini menjadi pensyarah undang-undang di Universiti Brunei Darussalam

Pada bulan Februari yang lalu, Dr Zainuddin telah dikenalpasti menghidap barah paru-paru tahap empat. Begitu banyak berita yang tidak tepat serta khabar angin tersebar mengenai beliau. Malah ada yang mengatakan beliau telah meninggal dunia sedangkan yang meninggal adalah adiknya kerana sakit jantung.

Ketika saya menziarahi beliau, gambaran saya ialah Dr Zainuddin akan terlantar di atas katil dengan badan yang kurus kering. Ternyata bila bertemu, beliau kelihatan sihat, cuma badannya susut sedikit. Beliau boleh berjalan seperti biasa dan mengajar di universiti. Beliau telah menjalani rawatan chemotherapy di Brunei dan alhamdulillah katanya sudah semakin sihat.

Beliau menyatakan penghargaan dan terima kasih di atas doa dan perhatian sahabat handai mengenai kesihatannya.

Kita doakan agar beliau segera sembuh sepenuhnya. Insya Allah.

Bagi sahabat-sahabat beliau yang ingin maklumat lanjut bolehlah berhubung dengan Dr Zainuddin di alamat berikut:


Dr Zainuddin Jaafar
15, Simpang 208
Kg Manggis 2
Tel : (+673) 2332230 / 8655799 (Hp)

[+/-] Baca selanjutnya...

Brunei Darussalam –Negara Melayu Islam Beraja

Pada 11-13 Mei 2008 yang lalu, saya ke Brunei memimpin rombongan 5 orang ahli Grup Pengkaji Tamadun Dunia (GPTD) yang saya asaskan semasa menjadi Presiden ABIM. Rombongan terdiri daripada Jufitri, Pengerusi GPTD merangkap Exco ABIM, Noryzal Zainal Abidin, Exco ABIM, Najmuddin, Ketua Penyelaras GPTD, Norhelme Zainal Abidin, ahli GPTD juga Penerbit Bebas.

Tujuan lawatan ini adalah untuk membina rangkaian dakwah dengan badan kerajaan dan juga masyarakat tempatan di Brunei. Alhamdulillah kami membuat kunjungan hormat ke Kementerian Hal Ehwal Ugama, Brunei Darussalam pada 12 Mei dan disambut mesra oleh Dato Paduka Awang Haji Abdul Rahman bin Haji Mohiddin, Setiausaha Tetap Kementerian berserta pegawai-pegawainya.

Saya mengambil kesempatan menerangkan mengenai aktiviti GPTD dan perkembangan dakwah di peringkat antarabangsa dan menawarkan kerjasama yang boleh dibuat untuk membina generasi muda yang berfikiran global serta mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Dato Paduka begitu berminat untuk menghantar belia-belia terpilih mengikuti aktiviti dakwah GPTD di Sri Lanka, Australia dan Kemboja.

Pertemuan berlangsung dalam suasana yang begitu mesra dan rasanya kunjungan ini telah berjaya menerangkan peranan GPTD dalam kontek dakwah di rantau Alam Melayu.

Lawatan ke Brunei ini, adalah pertama kali buat saya dan agak menarik, kerajaannya merancang program pembangunannya dengan begitu berhati-hati. Walaupun sumber minyak begitu banyak, tetapi pembangunan ekonominya semacam sengaja di perlahankan agar sesuai dengan pembangunan rakyatnya. Maksudnya biarlah rakyat dapat manfaat dari ekonomi yang dirancang secara bertahap. Di samping itu Sultan Brunei telah melancarkan ideologi negara yang berteraskan Melayu, Islam, Beraja bagi memastikan kedaulatan Melayu mengakar di dalam pembangunan Brunei. Hal ini begitu menarik bagi saya, ketika polemik Ketuanan Melayu masih hangat di Malaysia.


[+/-] Baca selanjutnya...