Saturday, June 14, 2008

Siri 2: Bediuzzaman Said Nursi – Penyelamat Aqidah Umat

Tahun ini merupakan kali kedua saya memimpin rombongan WADAH & ABIM ke Turki untuk memperingati dan mempelajari perjuangan mempertahankan aqidah umat oleh Bediuzzaman Said Nursi.

Tahun lalu juga dengan kerjasama Hayrat Vakfi (Yayasan Khayrat), satu seminar sehari telah diadakan di Salon Nikah, Eyub Sultan. Memandangkan ini buat pertama kali satu seminar yang melibatkan orang luar dianjurkan oleh Hayrat Vakfi, jumlah kami 30 orang dari Malaysia lebih ramai dari peserta Turki. Suasana politik di Turki tidak menentu sedangkan tokoh yang diseminarkan ialah musuh utama Kamal Ataturk, antara fakor tidak ramai peserta Turki yang berani hadir.

Tahun ini pula, nampaknya Hayrat Vakfi punya keyakinan yang tinggi. Kali ini Simposium Antarabangsa diadakan secara besar-besaran dengan kehadiran penceramah dari Malaysia, Syria, Sudan, Mesir dan lebih dari 600 orang peserta dari seluruh Turki.

Simposium ini diadakan di Cinar Convention Centre, Kisim Esenler, Istanbul. Penceramah dari Malaysia selain saya sendiri ialah Dr Muhammad Nur Manuty, Ustaz Uthman el-Muhammady dan Puan Rossilawaty Sheriff dari Dewan Bahasa dan Pustaka.

Namun demikian, Hayrat Vakfi tidak menjemput media untuk membuat liputan Simposium bagi mengelakkan publisiti di ketika krisis politik antara dua badan Kehakiman dan badan Eksekutif sedang hangat. Inilah realiti Turki yang perlu difahami. Proses kembali kepada Islam masih penuh ranjau dan duri.

Untuk memahami realiti ini anda harus mendekati sejarah perjuangan dua tokoh yang mewarnai sosio-politik Turki hampir seabad yang lalu. Mereka bersaing hebat untuk menentukan halatuju bangsa Turki. Seorang berpegang kepada Islam sebagai penyelamat maruah umat, sedangkan seorang lagi berpendapat Islamlah yang menjadi punca kelemahan dan kehancuran bangsa Turki, lantas harus dihapuskan dan diganti dengan yang lain.

Tokoh Islam yang dimaksudkan ialah Bediuzzaman Said Nursi dan lawannya Mustafa Kemal Ataturk

[+/-] Baca selanjutnya...

Friday, June 13, 2008

Jejak Empayar Uthmaniyyah

Catatan pengalaman rombongan WADAH & ABIM melawat Turki

22 Mei – 1 Jun 2008

Ruangan ini akan mencatatkan pemerhatian saya terhadap perkembangan masyarakat dan sejarah Turki yang pernah menjadi sebuah Empayar selama hampir 800 tahun. Pada 22 Mei – 1 Jun yang lalu saya telah memimpin satu rombongan ahli-ahli WADAH dan ABIM melawat Turki yang mana kita menganjurkan Simposium Bediuzzaman Said Nursi bersama Hayrat Foundation dan juga sama-sama menyambut perayaan 555 tahun pembukaan Kota Istanbul oleh Sultan Muhammad ke-II.

Catatan bersiri ini akan membawa anda menyelami masyarakat Turki yang kaya dengan khazanah sejarah perjuangan dari perspektif seorang aktivis dakwah.

Siri 1 : Solat Subuh di Masjid Beyazit, Istanbul Mengharukan.

Saya dimaklumkan oleh Abdullah Dogan, ahli Hayrat Vakfi, sebuah yayasan yang berasaskan perjuangan Bediuzzaman Said Nursi bahawa masjid-masjid biasanya penuh dengan jamaah khususnya di waktu subuh di beberapa masjid yang terkenal. Antara yang paling terkenal ialah Masjid Eyub Sultan yang mana setiap waktu, apalagi di waktu cuti, jemaah yang menunaikan solat melimpah ruah umpama solat Jumaat. Saya pernah beberapa kali solat di Masjid Eyub Sultan dan ternyata setiap kali berkunjung, jamaahnya berhimpit-himpit seperti di Mekah. Inilah yang dikatakan barakah sahabat Al Rasul s.a.w. yang terkenal dengan keikhlasan perjuangannya.

Untuk kunjungan kali ini, memandangkan Hotel Hamidiyeh, tempat kami menginap berdekatan dengan Masjid Beyazit yang berhampiran Grand Bazaar yang terkenal, saya mengambil kesempatan untuk bersolat Subuh di Masjid tersebut. Hari Ahad, 25 Mei 2008, waktu Subuhnya jam 3:38pagi. Solat berjemaah bermula jam 4:30pagi bagi membolehkan ramai dapat datang berjamaah.

Memang seperti dijangka, ramai sungguh penduduk Istanbul menunaikan solat Subuh di Masjid ini yang terkenal dengan Imamnya yang mampu berceramah dan berzikir dengan alunan yang sungguh syahdu dan menusuk jiwa. (sila dengar zikir yang sempat divideokan). Namun jemaahnya tidaklah seramai di Eyub Sultan.

Berdasarkan pemerhatian saya yang hampir setiap tahun ke Turki, rakyat Turki semakin menyerlah pegangan agamanya. Apa yang cuba dicabut oleh Ataturk yang mati pada 1938, iaitu 70 tahun dulu ternyata gagal. Malah orang Turki semakin berbondong-bondong kembali kepada menghayati agama Islam.

Kemenangan besar Parti Keadilan dan Pembangunan (Adalat Va Kalkinma Partisi, AKP) di bawah pimpinan Abdullah Gul dan Recep Tayib Erdogan membuktikan rakyat Turki semakin menerima Islam sebagai cara hidup dan menolak faham sekularisme yang dipaksakan oleh Ataturk. Isu pembatalan, pengharaman pemakaian tudung di pejabat kerajaan dan universiti yang mencetuskan krisis perlembagaan di Turki menggambarkan institusi yang masih mempertahankan faham sekular seperti Institusi tentera dan mahkamah sudah semakin tersepit dan panik.

Mereka gagal memaksa rakyat Turki untuk terus mempertahankan faham sekularisme lantas menggunakan peruntukan undang-undang untuk menggulingkan kerajaan popular AKP. Asas demokrasi yang mempertahankan konsep pemisahan kuasa badan legislatif, kehakiman dan eksekutif dilanggar oleh badan kehakiman atas alasan kononya tindakan AKP meluluskan undang-undang membolehkan pemakaian tudung di pejabat Kerajaan dan universiti telah melanggar asas sekularisme negara.

Apa yang menyedihkan saya, dunia Islam sepi membisu, dan barat yang merupakan jaguh demokrasi dan hak asasi hanya membantah umpama melepas batuk ditangga. Dunia barat lebih marahkan tindakan badan Islam di Indonesia yang mendesak kerajaan supaya mengharamkan ajaran Ahmadiyyah, sedangkan pelanggaran demokrasi di Turki yang dahsyat diberi liputan ala kadar. Alahai dunia Islam! Aduhai dunia Barat!


25 Mei 2008, Ahad
Masjid Beyazit, Istanbul

[+/-] Baca selanjutnya...

Monday, June 9, 2008

Eyub Sultan

Eyub Sultan

Abu Ayub Al Ansari
Pergimu, memberi hayat
Jihadmu, membangkit semangat
Keikhlasanmu, inspirasi umat

Abu Ayub Al Ansari
Tika hayatmu dihujung senja
Masjid buat bekal ke alam baqa
Engkau memilih jihad menggalang nyawa
Walau kudrat tak sekata
Cintamu kepada Allah mengatasi segalaAbu Ayub Al Ansari
Mati Syahid, keinginanmu
Al Fatih, pembuka Istanbul, mendiri pusaramu
Agar generasi mendatang, terhimbau dengan semangatmu
Eyub Sultan, sebenar Sultan gelaranmu

Sultan di mata umat, mengunjungi masjidmu
Setiap waktu, melimpah ruah kerana kagum denganmu
Eyup Sultan,
Kami datang mengunjungimu
Kagum dan bangga dengan keikhlasanmu
Seandainya dianugerahi secubit ikhlas dari perjuanganmu
Betapa syukurnya kami kepada Penciptamu


Masjid Eyup Sultan, Istanbul, 29/5/08

[+/-] Baca selanjutnya...