Monday, December 15, 2008

ANDA SUAMI ISTERI SANGGUP BERDAKWAH KE PULAU CHRISTMAS DAN PULAU COCOS?

Saya sedang mencari sepasang suami isteri yang dah bersara yang sanggup meninggalkan keselesaan hidup untuk berdakwah sekurang-kurangnya selama 6 bulan di Pulau Christmas. Ahli WADAH amatlah dialu-alukan.

Ini adalah hasil perbincangan dengan Imam Masjid At-Taqwa, Imam Abdul Ghaffar Ismail yang berkunjung ke pejabat Future Global Network baru-baru ini. Pulau Christmas seluas 155 kilometer per segi adalah sebuah pulau milik Australia walaupun ianya terletak lebih hampir dengan Pulau Jawa. Penduduknya kecil iaitu berjumlah hanya 1,500 orang penduduk yang mana 65% berbangsa Cina, 20% berbangsa Melayu dan 15% berbangsa Australia.
Kebanyakkan orang Melayu di sana berasal dari Melaka. Terdapat 20 keluarga Melayu di sana yang amat memerlukan bimbingan agama, baik di segi fardhu ain, al-Quran dan lain-lain. Setakat ini ada juga Jamaah Tabligh yang singgah untuk menyemarakkan semangat beragama. Ada juga guru agama dari Indonesia yang dijemput untuk mengajar. Malah GPTD telah beberapa kali menghantar misi dakwah ke sana khusus untuk memenangi hati golongan muda agar tetap mengakar dengan ajaran Islam. Pengaruh budaya Barat memang begitu kuat lebih-lebih lagi ianya adalah sebahagian daripada Australia.

Saya tahu ramai ahli WADAH yang dah bersara yang banyak masanya menjaga cucu selain daripada menghadiri usrah dan kelas pengajian di masjid-masjid. Ramai yang pernah menjadi guru, pensyarah dan pegawai kerajaan. Gaji pencen sudah memadai untuk menampung hidup ke akhir hayat. Ada yang hidup agak selesa kerana anak-anak tak pernah lupa memberikan wang saku untuk belanja atau duit minyak untuk berjalan. Dari segi kewangan, mereka tidak menghadapi masalah.


Kepada mereka, saya ingin sarankan agar menyahut cabaran ini. Tiga bulan di Pulau Christmas dan tiga bulan lagi di Pulau Cocos (buat masa ini ahli GPTD, Muhammad Suhail Ahmad sedang melaksanakan tugas dakwah selama dua bulan di Pulau ini. Ikuti catatan pengalaman beliau dalam sahalfikri.blogspot.com)

Namun demikian sebagaimana biasa, akan ada yang sinis dengan usaha dakwah sebegini. Akan ada nanti yang mengatakan dakwah dalam negara banyak yang tak terbuat, nak ke luar negara pula. Sama alasan saperti mana setiap kali Global Peace Mission melancarkan dana untuk membantu umat yang tertindas atau umat yang memerlukan bantuan di luar negara. Mereka yang sinis ini selalunya tak banyak berbuat apa-apa pun. Kerja nya hanya menimbulkan keraguan dengan kata-kata negatif dan sinis.

Masyarakat di kedua-dua pulau ini dah begitu lama memohon kepada kita untuk menghantarkan para pendakwah,kalau boleh biarlah suami isteri, supaya kaum wanita juga dapat menafaat langsung dari usaha ini. Banyak isu-isu yang melibatkan masalah wanita tidak dapat ditangani dengan baik oleh para pendakwah yang pernah di hantar setakat ini.

Bagi sesiapa yang berminat dan bersemangat serta sanggup menyahut seruan berkorban sempena Bulan Haji ini, silalah hubungi saya dengan e-mail azamra_miba@yahoo.com.

No comments: