Friday, November 28, 2008

MELAKA – KOTA WARISAN DUNIA ATAU WARISAN PENJAJAH PORTUGIS/BELANDA ?

Ahad yang lepas, 23 November saya berkesempatan ke Kota Melaka yang baru semalam di tabalkan sebagai Bandaraya Warisan Dunia bersama dengan Georgetown. Sempat saya melihat upacara warna-warni penuh dengan tradisi sejarah bangsa dan negara di layar TV. Sungguh gembira para pembesar negara di atas pengiktirafan tersebut . Ini bermakna Melaka dan Georgetown akan menjadi satu lagi tarikan pelancong ke negara kita. Penyenaraian ini bermakna Melaka dan Georgetown telah menyertai 24 buah lagi kotaraya dunia yang telah diiktiraf oleh UNESCO sebagai warisan dunia.

Esoknya oleh kerana masih hangat bahang kegembiraan kerana Melaka sudah menjadi Kota Warisan Dunia, maka saya membuat keputusan untuk berjalan kaki disekitar Kota Melaka untuk merasai apa yang dimaksudkan dengan Warisan Dunia ini. Pastinya bila ke Melaka, dua bangunan yang begitu menonjol dan sentiasa ditonjolkan iaitu Kota A Famosa (warisan penjajah Portugis) dan Bangunan Stadhuys abad 17 (warisan penjajah Belanda). Warisan Empayar Melayu Melaka di mana ya?

Oh ya, ada replika Istana Sultan Melaka di sebelah Kota A Famosa. Selain itu? Oh ya, Dataran Pahlawan yang dipenuhi dengan kedai-kedai moden menjual barangan jenama terkenal antarabangsa. Jenama Melayu? Oh ada Batik Arfah! Jenama Malaysia? Emmmmm…. Ada ke Jenama Malaysia? Yang pasti banyak gerai yang menjual T-shirt bermotifkan Melaka terutama di depan replika Kapal Flor De La Mar (warisan Portugis lagi).

Kemudian saya menelusuri Sungai Melaka dengan bot penumpang atau River Cruise. Sungainya bersih dari sampah sarap, tetapi keruh. Dapatlah melihat Perkampongan Melayu Melaka di Kampong Morten(tak boleh ke ditukar ke nama yang lebih keMelayuan?) Waktu saya masih di sekolah rendah dahulu, bila menyebut Melaka, nama yang sentiasa terpahat diingatan saya ialah Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu. Itulah pahlawan Melayu yang hebat sehingga mengharumkan nama Melaka sebagai sebuah Empayar Islam. Kata-kata Hang Tuah,’Tak Melayu Hilang Di Dunia’ sentiasa menjadi pembakar semangat. Kata-kata Hang Jebat juga sangat mempengaruhi jiwa saya iaitu,’Raja Adil Raja disembah, Raja zalim, Raja disanggah’. Dimanakah warisan pahlawan Melayu ini ?

ZIARAH MAKAM HANG JEBAT DAN HANG KASTURI
Saya menanyakan seorang pemuda yang menjaga parkir, di mana makam Hang Jebat? Dia kebingungan.Tak pasti Bang! Saya juga bingung dengan jawapan itu. Tanda arah ke Makam Hang Jebat amat tidak mencukupi di Kota Melaka. Mungkin kerana dia seorang penderhaka agaknya! Hanya orang yang benar-benar ingin menziarahinya saja yang akan berjumpa. Rupanya makam tersebut terselit di tengah-tengah deretan kedai masyarakat Tionghua di Jalan Kuli, di seberang Sungai Melaka dari Bangunan Stadhuys. Terdapat beberapa lagi kubur di samping Makam Hang Jebat.

Kemudian berjalan ke Jalan Hang Jebat atau yang lebih dipopularkan Jonker Street. Kebetulan ada pasar minggu yang dipenuhi dengan gerai-gerai menjual beraneka barangan. Sambil berjalan di sepanjang jalan tersebut, tanpa diduga saya terjumpa pula Makam Hang Kasturi di sebelah Tokong Cina. Tiada tanda arah, hanya kebetulan terjumpa. Apakah begini nasibnya pahlawan Melayu. Apakah makam ini bukan warisan Melayu yang perlu di tonjolkan?

PERIGI HANG TUAH BANYAK KHASIAT?

Begitu juga di perigi Hang Tuah. Hendak mencarinya bagi orang luar memerlukan panduan sebuah peta. Terpaksa tersesat seketika, baru sampai ke destinasi. Papan tanda arah hanya kelihatan bila kita sudah menghampiri perigi tersebut. Tiada yang menarik selain perigi dan beberapa catatan sejarah Hang Tuah. Tempat mandi juga disediakan bagi yang ingin mandi air perigi yang dikatakan tidak pernah kering itu. Ada khasiat, kata setengah orang.

MASJID SELAT LAMBANG KEISLAMAN MELAKA

Cuma yang agak melegakan sikit ialah pembinaan Masjid Selat di Pulau Melaka. Ini melambangkan peranan Islam di dalam pembinaan Empayar Melaka tersebut. Walaupun bangunan terbengkalai menyakitkan mata sebelum sampai ke Masjid tersebut, sekurang-kurangnya dengan terbinanya Masjid tersebut dengan senibina Islam moden boleh juga mengubat perasaan terkilan terhadap betapa kurangnya penonjolan sumbangan Islam di Kota Warisan Dunia ini.

MAKAM SULTAN AL-ARIFFIN SHEIKH ISMAIL R.A. DI PULAU BESAR

Saya juga merasa gembira kerana Perbadanan Muzium Melaka dengan kerjasama Muzium Koleksi Nurul A’la mengadakan satu pameran yang amat penting didalam memahami sejarah peranan ulama dan wali Allah di dalam pengembangan Islam di Melaka. Pameran ini amat penting bagi saya kerana telah menjawab persoalan yang begitu lama terpendam . Persoalan saya ialah siapakah ulama yang terkenal yang berperanan menyebarkan Islam di Melaka saperti Nuruddin ArRaniri, Abdul Rauf Singkel, Hamzah Fansuri di Acheh, Wali Songo di Kepulauan Jawa?
Saya mendapat jawapannya di dalam pameran tersebut dan di dalam buku Menyingkap Misteri Pulau Besar nukilan Ana Faqir atau Safuan bin Abu Bakar yang hadir membuat penerangan di Muzium tersebut. Mengikut buku tersebut, Sheikh Ismail adalah cicit Sheikh Abdul Qadir al-Jailani seorang tokoh Sufi ternama di zaman kerajaan Abbasiyyah. Beliau datang ke Alam Melayu dengan satu tujuan iaitu untuk menggembangkan ajaran Islam. Buku ini menarik dan mesti dibaca untuk memahami sejarah perkembangan Islam di Melaka. Ia juga akan menyingkap misteri Pulau Besar yang menjadi kontroversi amalan khurafat di makam Sheikh Ismail di Pulau Besar pada tahun 1991. Harga senashkah RM35 dijual di Muzium oleh penulis sendiri. Boleh minta otograf sekali!

Selamat melawat Melaka, Bandaraya Warisan Dunia. Jangan lupa lawat Makam Sheikh Ismail di Pulau Besar.

No comments: