Wednesday, July 16, 2008

Meninjau Kehidupan Masyarakat Melayu Champa

Pada 2-5 Julai yang lalu, saya mengetuai misi Union of NGOs of The Islamic World (UNIW) ke Kemboja untuk mendapatkan maklumat mengenai perkembangan umat Islam di samping membina silaturrahim dengan pimpinan umat Islam dan persatuan Islam yang ada di sana. Turut bersama saya ialah sdr Halimi Abdul Hamid, Penolong Setiausaha Agung WADAH, Sdr Fauwaz Hasbullah, Penolong Setiausaha Agung ABIM, dan Mohd Asri Abdul, mewakili Global Peace Mission. Misi lawatan kali ini adalah atas jemputan YB Ahmad Yahya, Penasihat Kepada Perdana Menteri Kemboja (berstatus Menteri). Ustaz Farid Husein, Pengerusi Cambodian Muslim Intellectual Alliance (CMIA), menjadi pengiring kami di sepanjang lawatan tersebut. CMIA baru sahaja di terima menjadi ahli UNIW.

Penderitaan bangsa Melayu Champa bermula di zaman pemerintahan Regim Khmer Rough yang memerintah Kemboja di antara tahun 1975-1979. Sepanjang tempoh tersebut lebih 100 ribu daripada 500 ribu Bangsa Melayu Champa telah mati dibunuh atau mati kerana kelaparan. 113 Ulama di kalangan mereka telah dibunuh dan hanya 20 orang sahaja terselamat. 132 masjid telah dimusnahkan dan sepanjang 4 tahun pemerintahan Khmer Rough bangsa Melayu Chmpa tidak dibenarkan bersembahyang dan ada ketikanya dipaksa untuk memakan daging babi.

Melayu Champa Perlukan Bantuan

Kami telah dibawa melawat masjid dan sekolah agama di Siem Reap iaitu di Kg. Thom dan Kg. Chhnang untuk bertemu dengan penduduk kampung dan melihat sendiri keadaan pendidikan dan ekonomi mereka. Ternyata kehidupan mereka tersangat daif dan ketika kami sampai di perkampungan mereka, seluruh penduduk kampung turun menyambut, lelaki, perempuan, tua, muda termasuk kanak-kanak dengan pakaian yang cukup daif menceritakan masalah-masalah mereka dari segi guru yang tidak mendapat gaji, masjid yang separuh siap, sekolah yang tidak sempurna sehinggalah kepada pendapatan yang sentiasa tidak mencukupi.

Wajah-wajah yang mengharap membuatkan kami rasa serba salah kerana tidak dapat memberikan apa-apa yang mereka harapkan kecuali janji dan harapan untuk membantu di misi yang akan datang.

Lantaran kemiskinan bangsa Melayu Champa sudah kehilangan jatidiri mereka. Ada beberapa orang tua yang masih mampu berbahasa Melayu walaupun sukar difahami maksud sebenarnya. Cuma yang membanggakan walaupun keadaan mereka yang serba daif, agama Islam menjadi faktor penting dalam kehidupan mereka. Cuma malangnya masalah ketiadaan guru agama yang berkelayakan maka kualiti kefahaman agama mereka sangatlah rendah. Malah di Kampung Chhnang yang kami lawati, masyarakat di sana masih mengamalkan fahaman syirik dan tahyul dan hanya bersembahyang sekali seminggu.

Saya juga berkesempatan bertemu dengan mahasiswa-mahasiswa Islam Kemboja. Mereka ini adalah sekumpulan kecil remaja Islam yang telah mendapat peluang melanjutkan pelajaran ke peringkat yang tinggi. Masih ramai remaja yang ketinggalan dari segi pendidikan lantaran kemiskinan.

Itulah penderitaan yang dilalui oleh mereka. Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membangunkan semula masyarakat tersebut supaya mereka dapat berdiri di atas kaki sendiri dan menjadi rakyat Kemboja yang berjaya dan progresif.

Bantuan dari Rakyat Malaysia

Memang diakui telah ramai rakyat Malaysia mewakili pelbagai persatuan telah menghantar bantuan ke Kemboja. Ada yang telah berjaya melaksanakan program ibadah korban setiap tahun yang melibatkan perbelanjaan ratusan ribu ringgit. Ada yang menghantar bantuan makanan, baju terpakai. Ada juga yang menghantar bantuan kewangan untuk baik pulih masjid, madrasah dan lain-lain. Malah di Kg Chhnang, Syarikat Naza telah membina sebuah kompleks tahfiz yang lengkap dengan asrama dan rumah guru untuk melahirkan tahfiz dan tahfizah di kalangan Melayu Champa.

Malah ketika dalam perjalanan pulang, kami bertemu dengan satu rombongan guru-guru dari Terengganu yang melaksanakan misi kemanusiaan di bawah anjuran Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu. Selain daripada menghantar bantuan seperti pakaian dan dana, mereka berhasrat meningkatkan kualiti sekolah di sana.

Bantuan Jangka Masa Panjang

UNIW telah berbincang mengenai perkara ini dengan YB Osman Hassan yang merupakan Timbalan Menteri Buruh dan Vokasional merangkap Penasihat kepada Perdana Menteri Kemboja di samping YB Ahmad Yahya. Ternyata mereka berdua memang mengalu-alukan akan inisiatif ini dan merakamkan penghargaan dan terima kasih di atas komitmen rakyat Malaysia untuk membantu pembangunan semula bangsa Melayu Champa.

Umumnya simpati orang ramai terhadap penderitaan Bangsa Melayu Champa sangatlah tinggi dan memberangsangkan. Cuma yang menjadi cabaran kepada semua pihak ialah bagaimana untuk menyelaras bantuan-bantuan yang begitu banyak ini supaya ianya lebih terancang dan bersifat jangka panjang. Rasanya jika bantuan ini dapat dirancang secara sistematik di bawah satu agensi atau badan penyelarasan maka saya yakin bantuan-bantuan yang begitu banyak ini akan dapat ditingkatkan dari hanya bersifat semerta dan sementara kepada sesuatu yang bersifat jangka panjang.

Sehubungan itu, adalah menjadi harapan saya agar kita sama-sama dapat membantu meningkatkan kualiti hidup masyarakat Melayu Champa yang jauh ketinggalan dalam serba serbi bidang kehidupan.

1 comment:

Tedi {interpretZZ} said...

Artikel yang menarik. Tedi dah log untuk dibaca lain kali :)