Monday, March 10, 2008

Kunjungan Teman Lama dari Timor Leste

Pagi tadi saya telah dikunjungi oleh sdr Arif Abdullah Sagran, Presiden Pusat Komuniti Islam Timor Leste. Beliau datang ke Malaysia atas jemputan Suruhanjaya Pilihanraya untuk melihat perjalanan pilihanraya umum ke-12 yang berlangsung pada Sabtu lepas 8 Mac 2008.


Komen beliau mengenai pilihanraya di Malaysia; berjalan begitu lancar dan terkawal dalam suasana aman dan selesa. Cumanya pada pemerhatian beliau, media kerajaan telah digunakan sepenuhnya untuk Barisan Nasional sedangkan pihak pembangkang langsung tidak diberi peluang secara adil dan saksama.

Sdr Arif pernah menjadi Duta Besar Timur Leste ke Malaysia untuk beberapa bulan di bawah Perdana Menteri Mari Alkatiri. Malangnya beliau terpaksa pulang semula ke Timur Leste setelah Timor Leste bertukar pemimpin.

Kunjungan beliau yang ringkas ini telah memperbaharui hubungan yang telah terbina sejak beberapa tahun dahulu dan beliau masih berharap agar saya membuat kunjungan ke Timur Leste untuk melihat sendiri perkembangan Islam di sana. GPM pernah menganjurkan program korban melalui persatuan beliau.

Saya sempat menayakan mengenai peristiwa percubaan bunuh terhadap Presiden Ramos Horta dan Perdana Menteri Gusmao. Respon beliau agak menarik apabila beliau menyatakan bahawa cubaan bunuh tersebut ada kaitan dengan krisis politik antara Presiden dan Perdana Menteri.

1 comment:

Syahid said...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan