Monday, March 1, 2010

Temui Abon’go Malik Obama

1. Saya sempat menemui Malik Obama sewaktu menghadiri Sidang Dakwah Afrika di Khartoum pada 10-11 Februari yang lalu. Ketika Majlis perasmian baru bermula, tiba-tiba seorang berbangsa Afrika tinggi lampai duduk di sebelah saya. Saya bertanya, "Where are you from? I am Ahmad Azam from Malaysia.” Dia lantas menjawab,” Malik from Kenya.”

2. Ketika ucapan perasmian yang disampaikan oleh Field Marshal (Bersara) Abdul Rahman Suar Dahab yang juga Pengerusi Munazzamat Dakwah, mengalu-alukan hadirin, baru saya tahu yang duduk sebelah saya adalah antara tetamu jemputan, Abon’go Malik Obama, 52 tahun yang merupakan abang tiri Presiden Amerika Syarikat , Barack Hussein Obama, 49 tahun.

3. Menurut Malik, ayahnya mempunyai 3 orang isteri dan beliau adalah dari isteri yang pertama ‘Kezia, dan anak yang paling tua. Datuknya adalah di antara generasi awal Islam di Kenya. Beliau agak rapat dengan Presiden Barack Obama. Malah beliau menjadi ‘best man’ kepada Barack ketika perkahwinannya, dan begitu juga sebaliknya ketika beliau berkahwin, Barrack menjadi ‘best man’. Malik juga adalah antara tetamu yang hadir pada majlis Pengisytiharan Barack Obama sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke 44.

4. Didalam Majlis tersebut, Malik diberi kesempatan untuk berucap. Saya agak teruja dengan ucapannya yang menyatakan kesyukuran yang tak terhingga kerana dipilih Allah ta’ala menjadi seorang Islam. Beliau juga bersyukur kerana adiknya, Presiden Barack Obama telah terpilih menjadi Presiden kepada sebuah negara yang paling berkuasa di dunia buat masa ini. Ini semua adalah kehendak Allah ta’ala jua. Beliau hanya mengharapkan kebaikan jua dari segala ketentuan Allah ta’ala ini. Beliau berharap hadirin semua dapat berdoa agar adiknya dapat memerintah dengan adil demi kesejahteraan dunia seluruhnya. Beliau juga amat berharap agar Sidang Dakwah ini dapat memberi perhatian kepada perkembangan Islam di Kenya.

5. Selepas Perasmian, saya tidak lagi berkesempatan bersamanya kerana sentiasa di kerumuni oleh ramai orang yang ingin bergambar dengannya. Di kesempatan lain beliau sempat berbisik dengan saya, 'since my brother becomes the President of USA, I am tired of smiling’.

6. Pertemuan saya dengan Malik telah membuatkan saya terfikir. Presiden Barack Obama mempunyai akar sejarah keturunan Islam yang agak kuat. Ayahnya seorang Islam, ayah tirinya juga seorang Islam dari Indonesia. Walaupun Media Barat cuba menggambarkan keIslaman mereka berdua hanyalah nominal, tetapi hakikatnya Presiden Obama terdedah kepada Islam sejak kecil. Beliau berdarah campuran Afrika dan Caucasian. Keluarga besar beliau di Kenya ada yang Islam, dan ada yang Keristian. Rasanya dengan kepelbagaian latarbelakang ini adalah juga suatu kekuatan yang harus dimanfaatkan ketika dunia berhadapan dengan krisis hegemoni Barat terhadap dunia Islam.

7. Umumnya, pendapat umat Islam mengenai kePresidenan Obama terbahagi kepada 3. Pertama bersikap pesimis, iaitu Obama hanyalah wajah luaran AS yang diplomatik, tetapi hakikatnya beliau hanyalah alat Zionis yang mencengkam nadi Rumah Putih. Pendapat kedua bersikap optimis, iaitu Obama, walaupun mempunyai banyak kekangan untuk melakukan sebarang perubahan, tetapi masih ada kuasa Presiden yang boleh di pakai asalkan sistem pelobi dapat digunakan oleh Dunia Islam. Kalau Zionis menggunakannya, mengapa tidak kita? Pendapat ketiga bersikap tunggu dan lihat. Obama rasmi menjadi Presiden AS ke 44 pada 20 Januari 2009. Apakah perubahan telah berlaku sebagaimana yang di janjikan? Kalau ya, kita sokong, kalau tidak, kita bangkang.

8. Saya berpendirian bahawa adalah jauh lebih baik sekiranya kita bersikap proaktif dengan kerajaan Obama sekarang. Kita telah bersikap pesimis sebelum ini, tetapi nyata sekali keadaan kita tidaklah lebih baik. Kegagalan Obama untuk melakukan perubahan seperti di Afghanistan, Iraq dan Iran adalah lantaran sistem pelobi tidak kita kuasai. Sistem inilah yang menjadi pembentuk dasar luar AS. Berapa banyak negara Islam yang memahami sistem pelobi ini untuk mempengaruhu dasar luar AS? Buku terbaik dan berterus terang yang wajib di baca untuk memahami sistem pelobi ini ialah ‘The Israel Lobby and US Foreign Policy’ ditulis oleh John J.Mearsheimer dan Stephen M.Walt. Berdasarkan buku ini, sudah timbul kegelisahan di kalangan para academia dan pembuat dasar AS akan tindakan keterlaluan pelobi Zionis dalam mempengaruhi dasar luar AS terutama terhadap dunia Islam. Mereka berpendapat, dasar luar AS harus lebih seimbang demi masa depan AS itu sendiri. Nah!, apa yang ditunggu lagi oleh Dunia Islam.

1 comment:

benadam said...

Pak Ahmad
Interesting post.Saya cuma nak perturunkan klip video pidato pandangan President Obama berkaitan dengan Islam. Sila layari:
http://www.youtube.com/watch_popup?v=tCAffMSWSzY#t=28

"It appears the video is doctored…

This is "supposedly" the video that FOX NEWS has been trying to show that is constantly blocked by the administration.
Watch this QUICKLY--before it gets Pulled..."
Wassalam.